Silikonformar


 

När man ska gjuta av mindre föremål är silikonformen en möjlighet som jag tycker fungerar bra. Det är dock en del moment som man måste tänka på.

Ide´n är att man gjuter två halvor i silikon som sedan sätts samman varpå man fyller formen med betong. I mitt fall fyller jag på betongen från foten.

Jag har nu gjort ett föremål, ett original, som jag ska göra en silikonform till. Se figur 1 till höger.

Originalet är gjort i gips, det är lätt att putsa och bättra. Men jag har även gjort original i trä och fågelns näsa är då gjord i lera.

 

Man behöver en låda egentillverkat i plyfa eller en plastburk av lagom format. Originalet ska få plats dels på sidorna dels uppåt och nedåt i formen men så liten låda som möjligt eftersom silikonet är mycket dyrt. Drygt 500 kr per kg inkl härdare men exkl förtjockningsvätska som man även behöver.

När man nu ska gjuta i silikon finns det lite olika idéer. Man kan använda lera för valla in silikonet men jag tycker det blir lite kladdigt och leran är svår att få bort från händerna men visst det fungerar.

Jag föredrar att forma lådan så den passar.

Lägg märke till i figur 2 till höger att jag har fäst originalet på ena kortsidan en bit upp och så att det blir tätt mot väggen. Jag använder vit badrumssilikon både som lim och tätning.

Lägg även märke till att jag tätat alla skarvar med den vita silikonen. Annars rinner den dyra silikonen ut liksom gipset som är nästa steg.

Jag har märkt ut på originalet var dess halva del går med blyerts. Den nedre delen av lådan har jag fettat in med vaselin liksom den undre delen av fågeln. Detta för att kunna få loss fågeln och även gipsklumpen sedan.

 Jag blandar gips ganska tunt, tänk på att gips brinner så fort man börjar röra i det. Tunt gips för att jag ska lätt kunna hälla det i formen utan klumpar. Skaka formen så gipset fördelar sig jämnt och fyll upp till markeringen, halva figuren.


Finputs och stödhål

 

I figur 5 t.h. har jag tagit loss figuren, jag kallar den i fortsättningen fågeln.

Lägg märke till att gipsytan inte är riktigt slät, den är faktiskt ganska ojämn. Det har även bildats en liten vall mot fågeln här och där. Om jag inte gör något åt detta kommer jag att skapa en silikonform som innehåller dessa ojämheter. jag tar nu loss fågeln och försiktigt putsar runt dess kontur samt drar med ett verktyg försiktigt runt fågeln så att jag får en jämn yta närmast.  Den ytan ska ju bilda kontur i formen och måste vara så slät och tät som möjligt. Jag blöter även försiktigt med en vattenpensel för att jämna ut så mycket som möjligt.

 

Nu borrar jag även 4 - 5 10 mm hål c:a 10 - 15 mm djupa, dessa kommer att fungera som formlåsning i sidled, viktigt eftersom silikonet är mycket eftergivligt, se figur 6.

Jag sätter tillbaka fågeln i formen, figur 7, och tätar igen med silikon. Nu penslar jag på fett, vaselin, på den övre delen av fågeln liksom även den andra delen. Speciellt noga är jag med hålen då jag när jag fyller på med silikon måste kunna få loss silikonformen från det underliggande gipset.

Till slut blandar jag nu silikon med hjälp av en våg, jag tar här c:a 50 g silikon och 4 g härdare. Blanda mycket noga! Häll försiktigt på silikonet i formen. Ta en pensel och stryk försiktigt över fågeln med silikon så att det inte bildas några luftbubblor. Se även till att hålen fylls med silikon ordentligt. Nu är den första delen gjord.

 

 

Nu är det bara att vänta, det brukar ta 8 - 10 timmar för silikonet att härda. Beror på temperatur och % härdare.


Silikon med förtjockningsmedel

 

När silikonet i formen inte längre klibbar är det dags för nästa moment. Silikonlagret är mycket tunt på fågeln eftersom det runnit ner i formen. Jag lägger nu på ytterligare ett lager silikon som jag blandar med härdare men även förtjockningsmedel, vätska, 2 %. Förtjockningsmedlet gör att det inte rinner lika lätt utan stannar kvar.

När detta silikonlager har börjat torka lägger jag nu en bit s k varenne som passar i formen. Varenne är en töjbar glasfiberväv som förstärker silikonlagret. Man kan lägga på flera lager varenne men jag brukar nöja mig med 1 - 2 st. Med en pensel doppad i lacknafta kan man försiktigt forma väven på fågeln.

Med latexhandskarna doppade i diskmedelslösning kan man försiktigt forma silikonet runt fågeln.

Man kan om man så vill lägga på ytterligare ett lager silikon när detta härdat men det är inte nödvändigt.

 


Gips som stöd

 

När silikonet härdat stryker jag på vaselin på det samt även på lådans sidor.

Nästa steg är nu att lägga på gips på silikonformen så långt. Gipset ska helt täcka hela silikonformen och gärna vara en cm tjockt på tunnaste stället. Jag brukar armera gipset med en vanlig glasfiberväv. Det spricker annars lätt.

Gipset ska vid gjutningen fungera som ett stöd till silikonformen.

Vaselinet gör att jag kan skilja silikonformen från gipset vilket kan vara bra när man ska ta ur det man gjutit ur formen.


Vi vänder på fågeln

 

När gipset härdat tar vi loss formen och tar loss fågeln från den första gipsinpackningen. I värsta fall får man knacka loss fågeln men var försiktig med själva fågeln för nu ska jag gjuta den andra halvan.

Lägg tillbaka fågeln med gipset nedåt, (dvs det gips vi la på senast!).

Sätt ihop lådan och täta med silikon.

Stryk formen, fågeln och den gipsdel som syns uppåt med vaselin. Om man inte gör det kan man inte skilja de två silikondelarna åt. Var noggrann och frikostig med vaselin. Inga klumpar!

Blanda silikon enligt den första strykningen och använd pensel för att stryka på försiktigt! Stryk speciellt noga på de tappar som bildats av de borrade hålen.

När detta lager härdat fortsätter vi med silikon med förtjockningsmedel enligt tidigare.

Gör klart! Låt härda!

 


Färdig form

 

Nu är formen klar, ta loss den och ta isär den försiktigt!

Den är nu klar för gjutning.

 

Betongen häller jag i hålet så att formen fylls. Det sista jag gör är att låta ståltråden som syns svagt till höger i bilden, sjunka ner i betongen. Ståltråden behövs för att armera den svaga delen mellan huvud och kropp.

Här har jag gjutit. Formen sätter jag samman med kraftiga gummisnoddar.


Färdig figur

 

Här har nu formen tagits isär. Lägg märke till att lite betong har flutit ut vid näbben. Det är svårt att få formdelarna att helt ansluta till varandra. Man får ta fram filen och sandpappret och slipa försiktigt.

Hör syns originalet i gips tillsammans med den gjutna fågeln.